NAJČEŠĆE BOLESTI DJECE U VRTIĆU

Polaskom djeteta u vrić ono dolazi u kontakt sa večim brojem virusa i bakterija. Do sada je djete bilo u jednom zaštičenom okruženju u kojem je dolazilo u kontakt uglavnom samo s ukućanima. Osim što dolazi u kontakt sa većim brojem osoba, djece i odraslih (a samim tim i većim brojem virusa i bakterija), djete se mora priviknuti i na novu sredinu, na zajedničke igračke, mora naučiti dijeliti svoju „tetu“s drugom djecom. Prehrana također nije kao mamina, mora se priviknuti novim okusima.  Raspored dnevnih aktivnosti kao i briga za sebe je nešto što se treba usvojiti.

Sve to kod neke djece može dovesti do pada imuniteta i češćeg oboljevanja.

Od  treće do šeste godine djeca najčešće oboljevaju do upale gornjih dišnih puteva. Te infekcije se prenose kaljičnim putem (kihanjem, kašljanjem, govorom…). Uz već poznato „curenje nosa“, vrlo često se u vrtiću javlja i akutna upala grla koju prati povišena temperatura. Sve se to može zakomplicirati upalom uha, sinusa ili spuštanjem uple na donje dišne puteve – bronhitisom.

U jesen najčešće bolesti su prehlade, viroze uz obavezno curenje nosa. Djete teško diše, otežano jede, spava, postaje plačljivo i nervozno. Kako bi se djetetu pomoglo treba ga naučiti kako se koristi papirnata maramica i kako se ispuše nos.

U zimskim mjesecima, uz prehlade, najčešće oboljevaju od gripe te od upale grla različitih uzročnika (virusi i bakterije). Upala grla se manifestira povišenom temperaturom, grloboljom, malaksalošću, crvenilom grla ili gnojnom upalom.

Nerjetko dolazi i do šarlaha. Simptomi šarlaha su, uz crvenilo grla, grlobolja, povišena temperatura, rašireni osip (crveni i sitno točkasti).

Vodene kozice su također „zimska“ dječija zarazna bolest.

Umanjem postotku djeca u vrtiću oboljevaju i od upale očiju. S obzirom da se upala očiju vrlo lako prenosi dodirom preporučljivo je da se djete liječi kod kuće.

Tjekom godine manji broj djece oboljeva od akutnih proljeva koje uzrokuju virusi. Uz proljev, povračanje djete može imati povišenu temperaturu, gubi apetit i malaksalo je. Za oporavak najvažnija ja nadoknada tekučine te odlazak pedijatru.

Kada jedno bolesno djete dođe u odgojnu skupinu, postoji velika mogućnost da se razbole i ostala djeca u njoj!